Započeo 43. sabor čakavskog pjesništva

Objavljeno: 14. lipnja 2011. u kategoriji

Predstavljanjem zbirke poezije Stefani Križanac "Z biele njivi", te otvoranjem izložbemozaika "Glagoljanje" autorice Sonje Milotić Šesto, započeo je ovogodišnji Sabor čakavskog pjesništva u Žminju.

10. lipnja 2011, u Čakavskoj kući u žminju predstavljena je zbirke poezije Stefani Križanac "Z biele njivi", čime je započeo 43. sabor čakavskog pjesništva. Uz autoricu, polaznicu drugog razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu, govorile su Nada Galant i Gordana Peteh, urednice zbirke koju su izdali Katedra Čakavskog sabora i tvrtka Libar iz Pićna. Osim Stefani, ilustracije je uradio i Aleks Križanac, dizajn potpisuje Neven Udovičić, dok je likovna urednica Karin Milotić.

Nakon predstavljanja zbirke prisutni su se preselili u kulu, gdje je otvorena izložba "Glagoljanje", a riječ je o mozaicima s motivima glagoljice autorice Sonje Milotić Šesto. Na otvaranju je Marino Baldini, autor pratećeg kataloga, u kratkim crtama govorio o povijesti nastajanja i korištenju glagoljice i glagoljanja, pojasnio je da je svođenjem vizualnog prikaza prema središnjem značenju glagoljičkih slova umjetnica otvorila interpretaciju i čitanje znaka s pojedinačnom osobitošću i vrijednošću.

Izvor: Glas Istre (M. Medić)