U sjećanje: Vlasta Juretić

Objavljeno: 13. ožujka 2022. u kategoriji

Nakon teške bolesti u 73. godini je umrla naša draga suradnica, književnica i neumorna voditeljica i utemeljiteljica brojnih kulturnih događanja, posebno u svojoj grobničkoj Katedri Vlasta Juretić. Posljednji ispraćaj drage nam pokojnice bio je u četvrtak, 10. ožujka u Jelenju, a komemoracija je održana u petak, 11. ožujka 2022. u Domu kulture u Čavlima.

U nastavku donosimo govor Silvane Demark, predsjednice Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine na posljednjem ispraćaju g. Vlaste Juretić:

Poštovana obitelji, dragi prijatelji i suradnici, zapala me je teška ali i časna dužnost da se u ime Katedre Čakavskog sabora Grobniščine oprostim od naše Vlaste.
Naša Vlasta je bila Katedra, a Katedra je bila Vlasta i biti će teško ispuniti prazninu koja je nastala njenim odlaskom. Od osnutka Katedre 1992. g. izmjenjivala se na mjestu predsjednice, dopredsjednice, tajnice, ali je prije svega ostala kreatorica Katedrinih programa, vodeći se zaštitom i očuvanjem starog, ali u sinergiji sa suvremenim umjetničkim stvaralaštvom te posebno radu s mladima. U okviru Katedre pokrenula je i osmislila i provela nebrojene programe čije je puko nabrajanje nepotrebno u ovom trenutku.
Naša Vlasta je bila neuništiv i ničim sapet duh, osoba nepojmljive energije i beskompromisnih stajališta o onome što joj je bilo važno. Najistaknutija kulturna djelatnica Grobnišćine i među najistaknutijima u Županiji, pjesnikinja, književnica, neumorni borac za baštinu, naš spiritus movens! Prije svega i cijelim svojim bićem Vlasta je bila ponosna Grobnišćica koja svoje podrijetlo nije poimala kao točku od koje je krenula u život već kao dinamičnu i sveprisutnu kategoriju kojoj treba predano služiti cijeli život. Ona nas je učila da sve što smo naslijedili moramo ostaviti u najmanje onakvom obliku u kakvom smo naslijedili, no moramo stremiti ostaviti više. Ona je u tom uspjela!
Nikad ništa nije tražila za sebe, nije joj bilo stalo do materijalnog, već se svojim prepoznatljivim stilom borila za ostvarenje ideja i ciljeva Katedre.
Čak i u bolničkoj postelji kovala je nove planove i ideje što i kako dalje, bila do kraja predana svojem cjeloživotnom pozivu i radu na očuvanju i zaštiti materijalne i nematerijalne baštine Grobnišćine, zaštiti Kaštela, grobničkoga govora i svega povezanog s Grobnišćinom. I upravo je otišla u godini kada Katedra obilježava 30. obljetnicu koja je na koncu i kruna njezinog rada i postojanja. Na tome joj Grobnišćina i Grobničani trebaju biti vječno zahvalni i ponosni na njezin lik i djelo.
Nezin prerani odlazak veliki je gubitak prvenstveno za obitelj koju je neizmjerno voljela, rodbinu, prijatelje i sve nas koji smo je poznavali, voljeli i cijenili.
Sjećat ćemo je se s tugom, ali i ponosom jer je obogatila život nas koji smo je poznavali.
Hvala ti, draga Vlasta, na sih tvojih idejah, nepresušnoj kreativnosti, na velon delu, hvala ča si nas rivala i svojin nan delom pokazivala kako moramo i moremo više. Ostaješ nan trag, znak i smjerokaz!
Neka ti j lahka ova grobnička zemja ku si tuliko volela. Počivaj va miru Božjen.

Što su rekli o Vlasti Juretić suradnici i prijatelji više na poveznici:

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/otisla-je-grobnicka-vila-i-ne-samo-grobnicka-evo-sto-su-nam-rekli-prijatelji-i-suradnici-vlaste-juretic/