Sabora čakavskog pjesništva predstavlja “Žminjski rićin”

Objavljeno: 21. lipnja 2011. u kategoriji

U sklopu ovogodišnjeg Sabora čakavskog pjesništva predstavljen je originalan suvenir – žminjski rićin, a u suradnji s Općinom Žminj, Arheološkim muzejom Istre iz Pule, Katedrom Čakavskog sabora te Gradskom knjižnicom Pula – čitaonicom Žminj izradila ga je zlatarna Claudia zlato iz Svetvinčenta.

Replike naušnica izrađene su kao autohtoni suvenir po originalu žminjske naušnice koja datira iz 9. stoljeća. "Žminjski rićin" je naušnica nađena u starohrvatskoj nekropoli u Žminju, a pripadala je nošnji starohrvatskog seljačkog stanovništva na području Žminjštine za vrijeme franačke vlasti. Žminjska naušnica zaštićena je upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a njeni se primjerci čuvaju u Arheološkom muzeju Istre u Puli.

Predstavljanje u Žminju

Cilj ovog projekta je izraditi nosive naušnice prilagođene današnjici, u više dimenzija, te ostvariti i realizirati didaktički i turistički marketing žminjskog rićina kako bi on postao prepoznatljiv kulturni proizvod i kao turistički suvenir promovirao područje Žminjštine, istarske regije, a i Hrvatske kao cjeline.

Izvor: Glas Istre (Mihaela Medić)

.Zlatarna Claudia.