Novljanski mesopusni običaji proglašeni kulturnim dobrom

Objavljeno: 16. studenoga 2011. u kategoriji

U proteklom priznavanju kulturnih dobara Republike Hrvatske, novopečenima se pridružio i - novljanski mesopust.

"Ovo je iznimno priznanje Katedri Čakavskog sabora, gradu i Novljanima, njihovoj tradiciji i ljubavi kojom gaje svoje narodne mesopusne običaje. Ovo priznanje pokrenut će nove akcije i aktivnosti na još sustavnijem čuvanju naših običaja", kaže predsjednik Katedre Čakavskog sabora »Novljansko kolo« dr. sc. Branko Blažević.

Novljanski mesopusni običaji bogati su raznolikim pokladnim i ženidbenim događanjima. Traju tri tjedna, započinju u četvrtak tri tjedna prije Čiste srijede – Pepelnice, kojom i završavaju. U razdoblju mesopusta,igra se novljansko kolo pred povijesnim frankopanskim kaštelom. Ova vrsta folkloranoga nasljeđa sačuvana je samo u Novome, i zato je ponos svih Novljana.

Više o samim običajima tijekom tri mesopusna tjedna pročitajte i na Kvarner.hr.

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-

Usmena predaja kaže: "U davna vremena živio je u okolici Novog neki silnik ,tiranin, haračlija koji je pustošio naš Grad i okolicu. Tko zna koliko je dugo trajala ta tiranija, dok nije jednog dana uspjelo narodu novljanskomu uhvatiti silnika, osuditi ga, objesiti i riješiti se zla, što je popraćeno veseljem, pjesmom i igranjem kola.
Obljetnicu takve velike pobjede nad zlom trebalo je obilježiti i proslaviti. Umjesto tog smaknutog silnika, na tim obljetnicama narod bi napravil lutku od slame – MESOPUSTA – i na toj lutki ponovo iskalio sav bijes za nedjela i zlo, koje bi Grad zadesilo u protekloj godini ".
Tako predaja kaže, a narod je oko toga ispleo složenu pučku dramu, koja je ušla u život i krv novljanskog puka. I tako je običaj upleo u svoje življenje. Mesopusni običaj počinje sa prvim četvrtkom, a završava na čistu sredu – pepelnica. …. (izvor: blog Travica i Šušur)

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-