Modruški zbornik

Objavljeno: 18. listopada 2011. u kategoriji

U organizaciji Katedre čakavskog sabora Modruše predstavljen je u četvrtak 8. rujna 2011 u Ogulinu novi dvobroj Modruškog zbornika, jedinoga znanstvenog časopisa s prostora Karlovačke županije.

Predstavili su ga na kraju prvoga dana znanstvenog skupa »Modruš i Ogulin na povijesnim putovima od Panonije do Jadrana«, održanom u domu obrtnika u četvrtak 8. rujna, glavni urednik dr. Boris Olujić, dr. Željko Holjevac i dr. Ivica Šute. Dvobroj sadrži sedam članaka, a, po riječima urednika dr. Olujića, daljnji je iskorak u multidisciplinarnom istraživanja Modruša kroz povijest, arheologiju, heraldiku i geodetska mjerenja.

Sanja Vulić piše o marijanskim pučkim blagdanskim imenima u središnjoj Hrvatskoj, a posebno u modruškom i ogulinskom kraju u naseljima Zagorja Ogulinskog, Oštarija i Turković Sela. Petar Runje predstavlja Antuna Zadranina, dominikanca i biskupa modruškog. Marija Šercer predstavlja 14 žena koju su rođene kao Frankopanke, ili su to postale udajom, te upozorava na uvjete u kojima su se udavala ženska djeca.

Enver Ljubović predstavlja grbove plemstva ogulinskog kraja: Puškarić, Turković i Mesić. Predstavljeni su i grbovi obitelji Kurelac, Juraić, Luketić, Magdić, Mihaljević, Prebeg, Puškarić, Rebrović i Salopek. Ivan Tironi piše o postanku naselja i gradnji crkve bl. Marije od čudesa u Oštarijama.

Boris Olujić prezentira istraživanja arheološkog lokaliteta Viničica kod Josipdola, obavljenih u razdoblju 2005. do 2011. godine. Na kraju Boško Pribičević, Almin Đapo, Vanja Miljković, Luka Babić, Ela Vela i Branko Kordić predstavljaju »Trodimenzionalnu geodetsku izmjeru za potrebe geodinamičkih i geoloških istraživanja Starog grada Modruša«.

Izvor: Glas Koncila