Katedra Čakavskog sabora Žminj

Objavljeno: 15. prosinca 2010. u kategoriji

Katedra Čakavskog sabora Žminj 2008. je godine  obilježila 40. godišnjicu Sabora čakavskog pjesništva u Žminju i svoga rada  pa su gotovo svi njezini realizirani programi 2008. bili u tom ozračju. U ovome se Izvještaju  navode najvažniji.

  • U žminjskoj kuli, na sve tri etaže, 31. svibnja 2008. je otvorena izložba fotografija

mlade Žminjke Ane Orbanić, studentice industrijskog dizajna na  Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Tom su izložbom započeli programi  obilježavanja 40. Sabora čakavskog pjesništva;

Katedra Čakavskog sabora Žminj 2008. je godine  obilježila 40. godišnjicu Sabora čakavskog pjesništva u Žminju i svoga rada  pa su gotovo svi njezini realizirani programi 2008. bili u tom ozračju. U ovome se Izvještaju  navode najvažniji.

  • U žminjskoj kuli, na sve tri etaže, 31. svibnja 2008. je otvorena izložba fotografija

mlade Žminjke Ane Orbanić, studentice industrijskog dizajna na  Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Tom su izložbom započeli programi  obilježavanja 40. Sabora čakavskog pjesništva;

  • U nedjelju 1. lipnja, u crkvi Sv. Mihovila u  Žminju,  izvedena je pretpremijera

mise na staroslavenskom jeziku, koja je  za izvođenje pripremljena u  Matici hrvatskoj u Rijeci, a pjevana je u izvedbi župnoga zbora u Žminju.

  • Na konferenciji za novinare u srijedu 4. lipnja, načelnik Općine Žminj Ratko

Jeromela, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Žminj Miranda Damijanić-Roce i članica Predsjedništva žminjske Katedre Gordana Peteh, prezentirali su programe i svečanosti koje će se održati u okviru obilježavanja 40. obljetnice Sabora čakavskog pjesništva u Žminju;

  • U subotu 7. lipnja  u 9.00 sati, ispred Čakavske kuće u Žminju svečano je

podignuta zastava Čakavskog sabora, a u 9,30 sati u Čakavskoj kući započeo je znanstveni skup na temu ŠTO JE NAMA ČRNJA?, koji je predvodio književnik mr. sc. Boris Domagoj Biletić.   

      Kao uvod u Skup  prikazan je  film Srdačno vaši u kojem razgovaraju  Ivan Hetrich i  utemeljitelj Čakavskog sabora Zvane Črnja pored ostaloga govori o zavičajnosti koju bez kontradikcija, vidi kao sastavni dio nacionalnog i univerzalnog/. Nakon toga svoja su izlaganja (referate) podnijeli: 1) mr. sc.  Vanesa Begić koja je govorila o Črnjinom prevoditeljskom radu, 2) dr. sc.  Jelena Lužina, koja je govorila o temi Autentičnost Črnjina esejističkog diskursa te  istakla da je Črnja nama danas moralna vertikala, 3) dr. Darko Dukovski koji je govorio o poveznici  između Črnje i Hrvatskog proljeća, 4) dr. sc. Milorad Stojević, koji je izložio temu Zvane Črnja i hrvatsko pjesništvo, te 5) književnik  Daniel Načinović, koji se u svome izlaganju zadržao na antologiji Korablja začinjavca u versih hrvackih složena, cvitjem opkićena po zakonu dobrih poet  kao kulturno-povijesnoj hrestomatiji koja je označila obilježja čitavog Čakavskog sabora. Mr. sc. Boris Domagoj Biletić, ujedno moderator Skupa, pročitao je referate odsutnih, prvo Tomislava Marijana Bilosinića, u kojem Bilosinić iznosi tezu da je Črnja simbol čakavske lirike, te drugo, Milana Rakovca Črnjin čakavski zvon. Skupu je prisustvovala i Črnjina supruga Brigita.  

      Albino Crnobori, nakadašnji glavni tajnik Čakavskog sabora i jedan od sudionika Skupa, naveo je da je Črnja bio javna ličnost i da je bio kadar proizvoditi javne ličnosti i poticati ih na rad i djelovanje.

      Po završetku Skupa predstavljena je i zbirka pjesama Zvane Črnje Čakavske besedi koju je priredio Boris Domagoj Biletić. Zbirka je izdana u biblioteci Carmen Croaticum vinkovačke izdavačke kuće Riječ.

·         U subotu 14. lipnja s početkom u 15,00 sati  Zat Kaštela u Žminju započeo je središnji  događaj 40. Sabora čakavskog pjesništva – natjecanje mladih pjesnika i recitatora DI ČA SLAJE ZVONI.  Natjecanje je otvorila predsjednica Katedre Čakavskog sabora Miranda Damijanić-Roce, dok su učenici Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja i njihovi gosti izveli prigodni program. Na natječaj Modre laste pristiglo je dvjestotinjak  pjesama iz 43 osnovne škole s čitavoga čakavskoga područja. Među tim pjesmama je Stručno povjerenstvo pod vodstvom glavne urednice Modre laste Željke Horvat-Vukelja odabralo 64  pjesme koje su tiskane u ediciji KAKO ČA ZVONI VA ŽMINJE 2008. Laureat Sabora bila je Vanesa  Damijanić, učenica 5. razreda  Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja s pjesmom  Magla, prvo je  mjesto  osvojila Đana Belas, učenica 4. razreda Osnovne škole Majstora Radovana iz Trogira za pjesmu Leroj, drugo mjesto – učenica šestog razreda Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj Stefani Križanac s pjesmom Nuoć,  dok je treće mjesto pripalo Luki Faraguna učeniku osmog razreda  Osnovne škole Vladimira Nazora iz Krnice za pjesmu San se namura; u kategoriji duhovnih pjesama nagrađen je učenik Vedran Zadković, učenik osmog razreda  iz Pule, za pjesmu Molitva.

      Za nagradu stručnog žirija u subotu 14. lipnja popodne Zat Kaštelon u Žminju natjecalo se  i 26 mladih recitatora iz 19 osnovnih  škola. Prvo  je mjesto  osvojio Marin Rogulić, učenik osmog razreda Osnovne škole Marjan iz Splita, koji je recitirao  pjesmu Tončija Petrasova-Marića Osin pisnika Drage Ivaniševića, drugo mjesto Lei Dobrec, učenica petog  razreda Osnovne škole Viktora Cara Emina iz Lovrana za pjesmu Protegni ruke Josipa Stanića, a treće – Petra Stanković, učenica prvog razreda Osnovne škole Vidikovac iz Pule s pjesmom  Tić Janka Crljenice. Posebne su  pohvale dobili Nikolina Bertoša, učenica tećeg  razreda Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj, područne škole Sutivanac i Ivan Roca, učenik šestog razreda iz Osnovne škole Vodice.

      Uvečer istoga dana, na terasi restorana Pod Ladonjon održana je Večer narodne glazbe pod nazivom ČA-KAJ-ŠTO. Nastupali su Katedrini  gosti iz Cernika (tamburaški sastav Ledina), gosti iz Zlatara (KUD Zlatarjeve, ansambal glazbene sekcije Dora), gosti iz Primoštena (muška klapa),  vokalna skupina  Nešpula iz Pule, te KUD Cere i Mladice iz Žminja.

·         U subotu 14. lipnja u 18,00 sati u Čakavskoj kući u Žminju, nakon natjecanja mladih pjesnika i recitatora, predstavljena je knjiga LIBRI ŽMINJSKI – LIBAR PRVI, grupe autora, u izdanju Katedre Čakavskog sabora Žminj.  O knjizi, koja je (i) rezultat znanstvenog skupa o Žminju i Žminjštini održanog 2005. godine, govorili su: 1) mr. sc.  Elvis Orbanić i 2) dr. sc.  Andrija Mutnjaković, urednici, te 3) dr. sc. Slavko Krajcar, glavni urednik i 4)  dr. sc.  Robert Matijašić, koji se ukratko osvrnuo na svaki od desetak objavljenih radova.

·         Završna manifestacija 40. Sabora čakavskog pjesništva održana je u nedjelju 15. lipnja  Zat Kaštela u Žminju s početkom  u 10.00 sati pod nazivom  PRAZNIK NAŠEGA ZAJIKA. Program je izravno  prenosila Hrvatska radio televizija. Među gostima bili su i istarski župan Ivan Jakovčić, te predsjednik Čakavskog sabora Slavko Krajcar. U programu su  nastupili: Mješoviti pjevački  zbor Roženice iz Pazina pod vodstvom Ines Kovačić, Zoran Tomaić, Mirko Cetinski uz klavirsku pratnji Marija Boljuna, Lidija Percan, tamburaška skupina Matija Gubec iz Cernika, Bruno Krajcar, te domaćini – vokalna skupina Mladice i  zbor Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj pod vodstvom Anđele Damijanić. Slavko Krajcar je tom prigodom najboljim mladim pjesnicima i recitatorima natječaja Di ča slaje zvoni uručio knjigu Libri žminjski -1.

·         Nakon     završne  priredbePRAZNIK  NAŠEGA ZAJIKA, u  župnoj  crkvi  Sv.

Mihovila je u 11,00 sati, također uz izravni prijenos Hrvatske radiotelevizije, održana  staroslavenska misa (svečana misa na starohrvatskom crkvenom jeziku na kojemu se u hrvatskim krajevima misa slušala već od druge polovice 9. stoljeća), koju je predvodio župnik Jordan Rovis uz pratnju župnoga zbora pod vodstvom Anđele Damijanić.

·         U četvrtak 25. rujna  u 18,00 sati u Čakavskoj kući u Žminju u povodu Dana Općine Žminj i blagdana Sv. Mihovila,  predstavljena je  knjiga LIBRI ŽMINJSKI – LIBAR DRUGI u izdanju Katedre Čakavskog sabora Žminj; knjigu su predstavili glavni urednik Slavko Krajcar, urednici  Elvis Orbanić i Andrija Mutnjaković, te Robert Matijašić.

 

 

·         U ponedjeljak 29. rujna  u 19,00 sati,  također povodom Dana Općine Žminj i blagdana Sv. Mihovila, u župnoj crkvi Sv. Mihovila održan je u organizaciji  Katedre Čakavskog sabora Žminj i župne crkve Sv. Mihovila,  koncert sopranistice Marije Kuhar Šoša (rođene Žminjke) uz klavirsku pratnju Marija Šoše. U prepunoj župnoj  crkvi Marija Kuhar Šoša otpjevala poznate arije Volfganga  Amadeusa Mocarta, Beethovena i drugih skladatelja.