Katedra Čakavskog sabora Bakarskog kraja: “Besedi va Kamiku”

Objavljeno: 29. srpnja 2011. u kategoriji

Katedra Čakavskog sabora Bakarskog kraja i ansambl Intermezzo iz Rijeke organizirali su 9. srpnja 2011, ispred Kaštela na Trsatu, glazbenu dramsko-scensku predstavu »Besedi va kamiku«.

Prema zapisima Ljube Pavišića, »besedi« je pripremila Dušanka Maračić, a glazbu odabrao i režirao Mensur Puhovac. U predstavi su nastupili članovi Etno udruge Težakinje i težaki z Praputnjaka: Ivan Blažević, Jadranka Ajvaz, Tatjana Frančišković, Petra Begić, Makso Frančišković i Ilinka Babić, kao i Davor Popović, Miro Kačić i Ivan Zorko. Pjesme je uredio Mladen Lenac, a pjevali su Anamarija Knego, Zoran Trumbić, Nenad Ban i Mensur Puhovac, uz klavirsku pratnju Lea Ivančića-Žica i Trsačku glazbu uživo.

Katedra Čakavskog sabora Bakarskog kraja već nekoliko godina djeluje na zaštiti čakavštine od odumiranja i iskrivljenog govorenja, pa je u tom smjeru osmislila i realizirala nekoliko vrijednih projekata.

Tako je u razdoblju od 2006. do danas ostvaren niz susreta »mićeh čakavci« u okviru projekta »Već ćemo se poznat i svojin štimat« i »Svibanj va Škrljevu«. Također, Katedra je pokrenula izdavanje časopisa »Svitak«, koji je u glavnini posvećen poznatom novinaru i književniku Ljubi Pavešiću, organizirala projekt »Ča mi kamik govori«, kao i realizirala niz projekata s ciljem organiziranijeg istraživanja ovdašnje povijesti, lokalnih i mjesnih govora, etnografskih posebnosti, općenito značajnog kulturnog i prosvjetnog identiteta koje ovaj kraj već stoljećima posjeduje.

Katedra vrijedno radi na očuvanju lokalne baštine i nastoji da se čakavski govor te tradicija i kultura nizom manifestacija i dalje njeguju te posebice kod djece školskog uzrasta.

Izvor: Novi list

Fotogalerija: Rijeka Danas