Istarski župan Valter Flego i predsjednik Čakavskog sabora prof. dr. sc. Robert Matijašić potpisali pismo namjere

Objavljeno: 21. svibnja 2019. u kategoriji

Istarski župan Valter Flego i predsjednik Čakavskog sabora prof. dr. sc. Robert Matijašić potpisali su jučer u sjedištu Istarske županije, u Puli, pismo namjere u cilju realizacije projekata “Istarski biografski leksikon” i “Istra kroz stoljeća”, kao i ostvarivanja suradnje na institucionalnom i organizacijskom razvoju udruge Čakavski sabor. Potpisivanju su prisustvovali i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i glavni tajnik Čakavskog sabora Josip Šiklić, izvijestili su iz Istarske županije.

Prema priopćenju župan Flego je potpisivanje ovog pisma namjere ocijenio kao značajan iskorak u jačanju istarskog regionalnog identiteta i zavičajnosti, te je izrazio zadovoljstvo što se nastavljaju sjajni projekti na području kulture.

Robert Matijašić zahvalio je županu i Istarskoj županiji što su prepoznali značaj projekata. Posebno mu je drago, kazao je, što će se obnoviti edicija “Istra kroz stoljeće”, koja je počela s izdavanjem 1979. godine.

– Potpisnici Pisma namjere utvrđuju da se projekt “Istarski biografski leksikon” sastoji od jednoga sveska koji se objavljuje dvojezično, kao istovjetan hrvatski i talijanski tekst s oko 2.100 natuknica/članaka ( biografskih jedinica), koji je u fazi pripreme još nedefinirana opsega. Potpisnici Pisma namjere utvrđuju da se projekt “Istra kroz stoljeća” sastoji od najmanje tri do najviše šest knjiga godišnje, s mogućnošću da se u niz IKS-a, prema potrebi, uklope i tzv. izvanredna izdanja (kako formatom tako i opsegom).

U cilju realizacije projekata Istarska županija je u 2019. godini osigurala iznos od 298.000 kuna, od čega 198.000 za “Istarski bibliografski leksikon” i 100.000 kuna za projekt “Istra kroz stoljeća”. Za Program rada Čakavskog sabora za 2019. godinu Županija je osigurala iznos od 27.000 kuna. ističe se u priopćenju.

Izvor: www.glasistre.hr