3. izložba “Park prirode Učka očima umjetnika”, 14. – 25. ožujka 2011.

Objavljeno: 18. ožujka 2011. u kategoriji

U ponedjeljak 14. ožujka 2011. u sjedištu Ujedinjenih naroda u Beču svečano otvorena je izložba „Park prirode Učka očima umjetnika“.

Na izložbi čiji su organizatori Javna ustanova „Park prirode Učka“, Stalna misija RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, Veleposlanstvo RH u Austriji i Katedra čakavskog sabora općine Mošćenička Draga predstavljeno je 40-tak umjetničkih djela kolonije austrijskih akademskih slikara koji su inspiraciju za svoj umjetnički rad i likovno stvaranje pronašli upravo na Učki.

Izložba je sastavni dio projekta koji je Javna ustanova „Park prirode Učka“ započela s kolonijom slikara još 2007. godine. Sikari, koji su tijekom dvije godine u više navrata posjetili Park prirode Učku, otkrivajući njegove ljepote i najatraktivnije dijelove, svoje su impresije i umjetničko viđenje Učke i Ćićarije prenosili na slikarsko platno. Slikarsku koloniju čini 10 austrijskih akademskih slikara, kojima se pridružila i akademska slikarica iz Opatije, Miljenka Šepić. Umjetnici sebe nazivaju slikarima zaštićenih područja, koji svojim umjetničkim djelovanjem žele doprinijeti promociji i zaštiti prirodnih ljepota te razvoju svijesti o potrebi zaštite prirode.

„Izložbi u Beču prethodile su dvije izložbe u Hrvatskoj i to u Mošćenicama i Opatiji, a posebno nam je drago da projekt završimo u Beču i ljepote Učke predstavimo u tako značajnoj instituciji kao što je UN-ovo sjedište“ – u svom govoru prilikom otvorenja izložbe istaknula je ravnateljica Parka prirode Učka, Suzi Petričić. Ravnateljica je naglasila da ljepota prirode ne poznaje granice i zahvalila austrijskim slikarima što su izabrali upravo Park prirode Učku kao temu njihovog rada i na taj način pridonijeli kako promociji, tako zaštiti i očuvanju zaštićenog područja.

Izložbu je, u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji gdina Gordana Bakote i direktora ureda Hrvatske turističke zajednice u Beču gdina Ranka Vlatkovića te brojnih uvaženih uzvanika otvorio šef Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanik gdin Neven Madey.

U svom je obraćanju uzvanicima veleposlanik Neven Madey istaknuo kako ovakvi događaji Hrvatskoj kao članici UN-a „služe na čast“ te da će izložena djela s motivima Učke zasigurno skrenuti pozornost i izazvati divljenje brojnih zaposlenika i posjetitelja bečkog sjedišta UN-a, a neke od njih možda i potaknuti da posjete „Lijepu našu“.

Izložba će biti otvorena do 25. ožujka 2011. godine.

Izvor: Park prirode Učka