Predstavljena novoobjavljena djela edicije Istra kroz stoljeća

Objavljeno: 27. ožujka 2019. u kategoriji

Istarska županija – Upravni odjel za kulturu, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula i Čakavski sabor Žminj upriličili su jučer konferenciju za novinare u Čakavskoj kući u povodu izlaska iz tiska novih knjiga edicije Istra kroz stoljeća, i to djela:”Eseji i zapisi” Stjepana Vukušića i “Herbarium mysticum” Vlade Acquavita (Žminj – Pula, 2018.).

Nakon veće pauze, ponovno je pokrenuta ova edicija. Za Črnjina života, u razdoblju od 1979. do 1990. u ediciji “Istra kroz stoljeća” objavljeno je deset kola s po šest naslova, ukupno 60 knjiga. Kasnije, pa sve do prije koju godinu, knjige su izlazile neredovito, najčešće u malim nakladama, a neke su čak nedostupne. Sada su izašle dvije knjige, a projekt se nastavlja, kazao je tajnik edicije Istra kroz stoljeća i glavni tajnik Čakavskog sabora Josip Šiklić. Istaknuo je veliku ulogu Upravnog odjela za kulturu i njegovog pročelnika Vladimira Torbice, te naglasio da su to kapitalna djela, jako bitna za istarsku kulturu. Veliku ulogu u cijelom projektu ima Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika.

– Posljednja su kola (XI. do zaključno XIII.) nepotpuna, veli Boris Domagoj Biletić (glavni urednik edicije), a uredništvo djeluje u sastavu Goran Filipi, Nada Galant (tajnica uredništva), Irvin Lukežić, Robert Matijašić, Rita Scotti Jurić i Josip Šiklić (tajnik edicije).

– Dogovorili smo se popuniti “krnja”, nepotpuna kola. Sada su objavljene knjige (Stjepana Vukušića “Eseji i zapisi” i Vlade Acquavita “Herbarium mysticum”), kao dopuna XI. kolu (još 2004. objavljeni su neki naslovi toga kola), zatim krećemo s popunom XII. i XIII. kola, a onda, nadam se već 2020. ili 2021., izlazi XIV. kolo, potpuno “naše”, dakle u tradiciji staroga, recimo tako Črnjina niza, sa šest knjiga. Ovaj je zamah “Istre kroz stoljeća” omogućen prvenstveno razumijevanjem i potporom Istarske županije i Grada Pule, odnosno njihovih resornih upravnih odjela, veli Biletić. On je istaknuo da je od 1990-ih pa sve do pojave novih naslova, prošlo i više od desetljeća. Neke su knjige, saznajemo, objavljene 2004. i 2007. godine, a sve do 2018. bilo je tu dugačko zatišje.

Izgubljeni zavičaj

– U pripremi je objavljivanje i knjige Jare Zemana “Izgubljeni zavičaj”, zahvaljujući prijevodu sestara Mariete i Kristine Djaković, potom “Monografije Čakavskog sabora” autora Jelene Lužina, Milana Rakovca i Josipa Šiklića, potom djela Camilla De Franceschija “Pazinska knežija”, kao i “Izbora iz djela”; kako Josipa Bratulića, tako i Ive Rudana. Ova djela imaju svoju težinu, kada sam studirao, pričalo se o tim knjigama, drago mi je da se taj niz nastavlja. Neke knjige su već objavljene, ali nisu dostupne u većoj količini ili su skoro pa nedostupne, kako kažu, nije najbolje podgrijat jučerašnju hranu, figurativno rečeno, ali se uvijek nešto novo može dodati. Sve su to vrijedna izdanja i djela. Drago mi je da smo objavili djelo posvećeno stvaralaštvu Stjepana Vukušića, u ovome je djelu vidljivo njegovo poznanstvo s Tinom Ujevićem, prikazani su njegovi otvoreni kritički stavovi, tu su i prijevodi s ruskog i slovenskog, a što je najvažnije, profesor Vukušić je iznimno zadovoljan knjigom, kazao je Boris Domagoj Biletić.

Govoreći o Vladi Acquavita, Biletić je istaknuo da je nije nažalost poznavao osobno, ali da je riječ o iznimnoj autorici koja se bavila srednjovjekovljem, odnosno vrlo je dobro poznavala srednjovjekovnu arhitekturu, predaje, poeziju i povijest, kao i povijest civilizacije.

– Njezine je pjesme prepjevala, a prozu prevela Lorena Monica Kmet, i to vrlo dobro, a Acquavita je za mene bila pravo otkriće. Napravljen je izniman posao, i David Ivić je dizajnom, koji slijedi i trag dosadašnjih izdanja, uradio zbilja i više nego dobro djelo, kazao je Biletić.

Robert Matijašić kazao je da mu je drago da se edicija nastavlja, jer je to iznimno važan projekt za Istru, istarsku povijest i književnost. Prva je knjiga u prvom kolu “Istra kroz stoljeća”, ističe Matijašić bila ona Mate Križmana “Antička svjedočanstva o Istri”. “Prošlo je točno 40 godina od početka ove edicije, a predviđeno je da svako kolo u budućnosti donosi šest knjiga. Osim hrvatske, tu je zastupljena i talijanska književnost, te književnost u prijevodima, i možemo reći veliko hvala Istarskoj županiji što je poduprla taj projekt”, naglasio je.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica izrekao je riječi zahvale Čakavskom saboru, ističući da su to kapitalna djela, vrlo bitna za istarsku književnost ali i cijelu kulturu.

– Velika je uloga u svemu tome Borisa Domagoja Biletića, a riječ je o dugoročnom i dugotrajnom projektu. Drago mi je da je tu zastupljena i Vlada Acquavita, koja je nažalost preminula prije desetak godina, kazao je Torbica.

Izvor: www.glasistre.hr