01.06.2020
   
Text Size

Tražilica

Katedra Čakavskog sabora Buzet

Katedra Čakavskog sabora Buzet

Budući da ni 2008. nije bila registrirana pri nadležnom tijelu državne uprave,  Katedre Čakavskog sabora Buzet svoje je  programe i tê godine ostvarila putem Odbora (Katedre)  pri Pučkom otvorenom učilištu Augustin Vivoda Buzet, te u suorganizaciji s tim Učilištem. Program  Katedre  za 2008. godinu realiziran je u potpunosti.  Tako je:

  • Pripremljen, organiziran i 5. rujna 2008. u vrijeme Subotine održan  XXXIX.

 Znanstveno-stručni  skupBuzetski dani na kojem je podneseno 10 od predviđenih 13 izlaganja; svoje su referate podnijeli: 1) Darko Komšo, dipl. arheolog iz  Arheološkog muzeja Istre u Puli na temu Nugljanska peć, 2) mr.sc. Zdenko Balog iz Pučkog otvorenog učilišta iz  Križevaca na temu Živi križ u Lindaru, 3) Ivan Milotić, dipl.iur.  s Pravnog fakulteta u Zagrebu na temu Životna dob stanovništva Buzeštine u antici, 4) prof. dr. Slaven Bertoša sa Sveučilište Jurja Dobrile u Puli na temu Valput Furlanić i njegov rukopis o Buzetu i Buzeštini, 5) mr.sc. Jakov Jelinčić iz Pazina na temu Knjiga buzetskog bilježnika Sebastijana de Germanisa (1510.-1564.), 6) Dražen Vlahov,  prof., iz  Pazina na temu Prilog poznavanju gospodarske povijesti Roča u XVI.  stoljeću, 7) Vladimir Šverko, dipl. politolog iz Labina na temu Bratovštine u Prapoću i na Ćićariji od 1730. do 1806., 8) dr.sc. Elvis Zahtila iz Natura Histrice u Rovinju na temu  Pregled prirodnih vrijednosti na području Grada Buzeta, 9) mr.sc. Josip Žmak iz  Umaga na temu  Vapnenice u Istri, te 10) Nataša Vivoda, prof. iz Buzeta na temu Buzetski govor i književni jezik.

  • Uspostavljena suradnja s Programskim odborom  Drugih književnih susreta Na

Baštionu koji su održani17. svibnja 2008. uveče u starom gradu  Buzetu  kod crkve sv. Jurja; u sklopu programa predstavljena je knjiga Ive Kalinskog, književnika iz Zagreba i Vlade Pernića iz Roča  CICIRICI & SENJALI, te održan poetsko-zabavni program Noć mladih pjesnika; gosti Susreta bili su Ivo Kalinski i Elis Lovrić, kantautorica iz Pule; Katedra je sufinancirala ovaj program;

  • Pripremila i 13. lipnja 2008.  u   Narodnom  domu  u Buzetu  realizirala

predstavljanje knjige dr. sc. Alojza Jembriha Stipan Konzul i Biblijski zavod u Urachu, koja sadrži  rasprave i gradivo o hrvatskoj knjižnoj produkciji u Urachu (1561. – 1565.) i Regensburgu (1568.) kao prilog povijesti hrvatskoga jezika i književnosti protestantizma; o knjizi su osim autora  govorile  dr. sc. Lidija Matošević, prodekanica Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik u Zagrebu, u ime nakladnika, te Elena Grah-Ciliga,  kao predsjednica Odbora Katedre;  

  • 15. listopada u Buzetu predstavila  35. BUZETSKI ZBORNIK nakladnika Josipa

Turčinovića iz Pazina i sunakladnika Katedre Čakavskog sabora i Pučkog otvorenog učilišta Buzet; Zbornik su, otvarajući Mjesec hrvatske knjige, predstavili mr. sc. Božo Jakovljević, glavni i odgovorni urednik,  Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta i profesorica Nataša Vivoda; u tom jubilarnom broju Zbornika, na oko 400 stranica, u šest poglavlja, objavljeno je 60 priloga pedesetak autora.

 

Odbor  Katedre je na sastanku  28. listopada 2008. donio je Zaključak da kao Inicijativni odbor pokrene i pripremi sazivanje osnivačke Skupštine Katedre Buzet. Osnivačka sjednica Skupštine održana je 18. prosinca 2008. godine. Na toj su sjednici u Predsjedništvo Katedre izabrani: 1)Elena Grah-Ciliga, za predsjednicu, 2)mr. Božo Jakovljević, za dopredsjednika, 3) Silvana Pavletić, za  tajnicu,  te 4) Nataša Vivoda i  5) Mirjana Pavletić, za članice. Na istoj je sjednici Skupština Katedre usvojila i Program rada Katedre za 2009. godinu.

Katedre - aktivnosti

Blogovi

Mala škola glagoljice

Društvene mreže

 

Powered by iSite Open